top of page

VÍZ ELEM

Lassítás. Befelé fordulás. Csend. Regeneráció. Nagy jin.

A hagyományos kínai orvoslás szerint, amely a taoista filozófiára és az öt elem tanára épül, a víz elem a test egyik legfontosabb alapeleme. A természetben a vízzel kapcsolatos tulajdonságokat, energiákat és funkciókat jelenti. A víz elemhez kapcsolódik a testben a vese, a húgyhólyag, valamint a csontok, a fül és a hallás, a folyadékháztartás és a nemi szervek. A víz elem alapvető tulajdonságai közé tartozik a hideg és nedves jelleg, a jin energia, a mélység, árnyékok, valamint a passzív és befogadó természet. A víz elem szimbolizálja a mély belső erőt, az élni akarást, a bölcsességet, békét és az intuitív megértést.A víz elem a téli évszakhoz kapcsolódik egészen december közepétől február közepéig tart, a nagy jin időszakának tartják. Ez a befelé fordulás, elcsendesedés ideje, amikor a természet is pihen. A fák visszahívják folyadékaikat, energiájukat a gyökerekbe, elraktározva azokat tavaszig. Az állatok ekkor alszanak téli álmot, vagy több időt töltenek pihenéssel. Ha megfigyeljük a természetet és magunkba integráljuk a tél minőségét, akkor azzal támogatjuk a víz elem harmonikus magas rezgésű megélését, azonban, ha nem hagyunk teret a lassításnak és a pihenésnek, nem raktározunk kellő mennyiségű energiát, akkor a nyugalom helyett átveszi a félelem, feszültség, stressz az irányítást. Könnyebben fogunk megbetegedni és tavaszra sem marad elég erőnk.


A lelassítás ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ne csináljunk semmit, egész nap tespedjünk a kanapén Netflixet nézve. Inkább azt jelenti, hogy éljünk meg minden pillanatot teljes jelenléttel, nem kapkodva. Fordítsunk több időt arra, hogy jól érezzük magunkat, lehet ez meditáció, egy finom étel elkészítése, 10 perccel több idő meleg takaró alatt, egy gyengéd torna, lassú séta a havas erdőben, vagy kiélvezve meginni egy bögre teát. Minden olyan tevékenység, ami kicsit visszaránt önmagadba, és a jelen pillanatba a sodródás helyett.


A meditáció és a belső munka, az árnyékrészek feltárása most lehet a legaktuálisabb mindenki számára, ugyanis ez a jines minőség támogatja ezeknek a feldolgozását, elengedését. Emiatt az elmével és a tudatalattival való munka most kifejezetten ajánlott, főleg akkor, ha tele vagy félelmekkel, vannak feldolgozatlan traumáid, estleg szorongással, melankóliával küzdesz. Érdemes ilyenkor segítséget, támogatást kérni akár egy pszichológustól, terapeutától, vagy segítségül hívhatod az ásványokat, önismereti kártyákat, illóolajokat, növényeket is.

A weboldalon számos ásványékszert találsz melyek rezgéseikkel támogatják a víz elemmel való kapcsolódást. Az Inner Alchemy kártya pedig szintén segítségedre lehet.


Ezeket a termékeket szívből ajánlom számodra:

Néhány fontosabb ismertetője a víz elemnek:


Évszak: Tél- december- február

Égtáj: Észak

Bolygó: Merkúr

Szín: Sötétkék, kék, fekete

Szervek: Vese, húgyhólyag, nemi szervek

Testrész: Csontok, csontvelő, agy

Érzékszerv: fülek

Érzék: hallás

Íz: sós

Illat a természetben: poshadt, sós

Hang: CSÚ

Támogató eleme: Fém elem

Spirituállis irányító szellem: Zhi kék teknősÁsványok: akvamarin, lápisz, szodalit, óceán jáspis, holdkő, turmalin, hegyikristály, kék topáz, kalcedon, türkiz


Pozitív érzelmek, erények, tulajdonságok: béke, nyugalom, akaraterő, kitartás, befogadás, ösztön, élet kapuja


Negatív érzelmek, tulajdonságok: félelem, szorongás, trauma, fóbia, akaratosság,

reménytelenség, zárkózottság


Ha tetszett az írás, kövesd a Namasoul Instagram, facebook oldalát a következő víz elemes tartalmakért. Korábbi blogbejegyzéseim és érdemes elolvasnod, ha szeretnéd az elemeket megismerni. :)


Ha pedig személyesen is szeretnéd a víz elemet megismerni, akkor gyere el a január 27-ei Víz útja workshopra.


A chi legyen veled!
43 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A FA ELEM

Comments


bottom of page